Rasbeskrivning

 
Om du funderar på att skaffa en cairnterrier, tänk på att…
  • Vill du ha en liten, social, robust och aktiv familjemedlem så passar rasen utmärkt.
  • Rasen är intelligent, charmig, påhittig, snabb och aktiv och kräver både fysisk och psykisk stimulans.
  • Var lugn, bestämd, konsekvent och var beredd på att kompromissa. Att tvinga en cairnterrier till något går inte.
  • Rasen är läraktig men medverkar på sina egna villkor. Var lyhörd för vilka aktiviteter din cairnterrier föredrar.
  • Pälsen kräver trimning ca 4 ggr per år.

Cairnterriern ska till det yttre vara helt fri från överdrifter.

Den ska ge intryck av att vara aktiv, modig, härdig och ”raggig”. Den ska vara stabil och smidig och stå med tyngdpunkten väl över frambenen.

Ryggen ska vara medellång och stark men samtidigt smidig och böjlig.

Benen ska vara medellånga med god men inte alltför kraftig benstomme. Standarden föreskriver en ganska låg vikt i förhållande till höjden.

Frambenen ska vara raka men tassarna får vara något utåtvridna.

Huvudet ska vara förhållandevis litet, men i proportion till kroppen.

Halsen ska vara väl ansatt och inte kort. (vilket inte betyder att den ska vara lång).

Svansen ska vara kort och kraftig samt bäras glatt.

Skallen ska vara tämligen bred med ett väl markerat stop och pannfåra.

Ögonen ska sitta brett isär, vara medelstora och mörkt hasselnöts-bruna. I ögonen ska man kunna se en busig och nyfiken blick.

Öronen ska vara små och spetsiga. De ska bäras upprättstående. Deras placering är mycket viktig för uttrycket. De ska peka uppåt och får inte sitta varken för tätt ihop eller för brett isär.

Pälsen är som kronan på verket. Den ska vara dubbel med strävt, men inte alltför grovt, täckhår. Underullen ska vara mjuk och tät. En cairn får inte vara helt vit eller helt svart, ej heller black and tan. I övrigt är i princip alla nyanser tillåtna. Särskilt typiskt är mörkt nosparti och mörka öron samt gärna mörk svans. En cairn ska ge ett raggigt intryck men därmed menas inte att den ska vara lockig och rufsig.  Idealet är en rak päls även om en lätt vågighet är tillåtet.

Pälsvård

Vården av pälsen är inte svårare än att varje ägare av cairnterrier kan lära sig att sköta den till husbehov. Om hunden ska visas upp på utställning är det dock lämpligt att någon som har vana därav hjälper till med trimningen. Många uppfödare hjälper sina valpköpare med pälsvården mot en rimlig ersättning. Det finns även hundtrim som kan trimma en cairn men här får man vara noga så att man hamnar på rätt ställe. Ta gärna rekommendationer från uppfödaren eller någon annan van cairnägare. För den dagliga skötseln räcker det oftast att kamma hunden ordentligt, med en bra stålkam, någon gång i veckan. Man tjänar mycket på att träna sin hund att s tå på ett bord, med halkfritt underlag. Då är den van vid detta inför såväl trimning som inför eventuella veterinärbesök. Att kontrollera hundens tänder ibland är också nyttigt.