Historia

Cairnterrier ” Världens Bästa Kompis”

Cairnterriern kommer från de skotska öarna Skye, Mull och Harris samt grevskapet Inverness på det skotska höglandet innanför Hebriderna. Från begynnelsen såg de ut som distinkta varianter av långkroppade, lågbenta strävhåriga terriers. De kallades då för ”earth dogges” eller ”terrier” (från det latinska ordet terra som betyder jord.) Dessa hundar var ämnade att skydda får och lamm från räv som fräckt kunde gå in och ta höns och lamm mitt på dagen. Ett koppel av dessa hundar ansågs vara nödvändigt att äga för såväl fattiga bönder som Godsägare. Det är dessa varianter som format dagens cairn.

År 1908 försökte man lansera rasen under namnet Korthårig Skyeterrier, vilket emellertid mötte en storm av protester från skyeterrierrasens anhängare. Man försökte då istället med namnet White Highland Terrier, men detta blev lika onådigt upptaget av dom som sysslade med West Highland White Terrier. Slutligen fick rasen namnet Cairn Terrier och erkändes 1910 som självständig ras. Cairn är gaeliska och betyder stenröse, vilket syftar på rasens egentliga användning som grythund och skadedjursutrotare.

På ön Skye bodde tre skotska familjer vid namn MC Kinnon från Kilbride, Mac Donald från Waternish samt Mac Leod från Drynoch vilka sägs vara ägarna av förfäderna till våra dagars cairn. De kallades då för Kilbride Skyes, Waternish Skyes och Drynoch Skyes. Eftersom dessa hundar var arbetshundar var det mycket sällsynt med att se dem på utställningar.

En långhårig variant däremot som bland annat Drottning Viktoria höll i sin ägo, var betydligt oftare sedd i utställningsringarna. Den som på allvar introducerade rasen på utställning var Mrs. Campbell. 1909 ställde hon ut tre hundar under namnet Korthårig Skye. Det blev då ett protesterande från den långhåriga skyens anhängare vilka ansåg att dessa hundar inte skulle ha något gemensamt med deras stiliga långhåriga skyes. 1910 godkändes rasen av engelska kennelklubben och samma år bildades rasklubben: The Cairn Terrier Club med A. R. Mac Donald från Waternish som ordförande och Mrs. Campbell som sekreterare.134 cairnterrier registrerades i det första registret 1912.

Samma år delades de första certifikaten ut och den första cairn champion blev tiken Tibbie of Harris 1913, och några månader senare delades den första championtiteln till en hane nämligen Gesto. Gesto var egentligen en blandning mellan Westie och Cairn vilket innebar att hans valpar kunde vara både westies och cairn.  Denna korsningsavel förbjöds först i USA 1917 och sedan i England 1925, men så sent som på 1960-talet kunde det dyka upp någon vit valp i kullarna här i Sverige.

Numera är rasen mycket populär och tävlar både i utställningsringarna och på Agility och Bruks. Den svenska Cairnterrierklubben bildades 1963 och tog namnet Cairnklanen. En interimsstyrelse valdes och bestod av Fru M. Bruhn, Fru K. Schmidt, Fru I Öqvist, Frk. B. Falk och Herr L. Bjarme. Klubbens första ordförande blev Lars Bjarme som satt till och med 1969 . 1970 övertog Karen Schmidt ordförandeklubban. 1968 fastställdes de första stadgarna och klubben ändrade namnet till Cairnterrierklubben. Medlemsavgiften 1968 var 5:- kr.för vuxen samt 2:- kr. för juniormedlem. 1969 utkom det första Cairnbladet, i form av en spritstencil, med Ros-Marie Lindahl som redaktör.

Mera om Cairnterrierklubbens historia kan ni läsa i vår rasbok ”Världens bästa kompis” som kan beställas från klubbens försäljning.