Om Rasen

Cairnterriern brukar allmänt kallas för

”The Best Little Pal In The World”.

Att denna glada, lekfulla, nyfikna, orädda och tåliga lilla terrier gör skäl för att kallas ”Världens Bästa Kompis” är nog ställt utom allt tvivel.

Hur är en Cairnterrier?

Cairnterriern trivs oftast bäst när den får vara i händelsernas centrum och den betraktar sin omgivning med självförtroende. På grund av sin lekfulla, skojfriska läggning, trivs den särskilt bra ihop med barn. Dessa egenskaper håller i regel i sig hela livet. Den är intelligent och har lätt för att lära, även om den också äger en hel del av en sann terriers envishet. Det är inte lätt att motstå dess charmiga, alerta blick under lugg, som kan vara både änglalik och ”full-i-fan”. Den har lätt för att anpassa sig till olika miljöer, vilket gör att den är lätt att ha med sig på resan, även i husvagn och på båt, samtidigt som den trivs bra hos bekanta om så behövs. Den är frisk, robust, uthållig och smidig samt blir ofta ganska gammal. Det är inte ovanligt att en Cairnterrier blir över 15 år. Utan problem tar den sig fram på långpromenader, även i besvärlig terräng, samtidigt som formatet gör att den inte kräver överdrivet med motion.

En sund själ i en sund kropp!

Ovanstående motto kan man med fog påstå stämmer väl in på en cairnterrier. Rasen är, som de flesta terrierraser, frisk till kropp och själ. Naturligtvis finns det enstaka undantag precis som det gör på alla levande varelser men rasen är inte behäftad med någon sjukdom där föräldradjuren ska vara undersökta eller att individerna ska undersökas efter viss tid.

För den hundägare som kanske vill vara lite lagom aktiv till både kropp och själ är cairnterrier ett utmärkt val! Den är en underbar liten kompis. En glad, tillgiven och orädd följeslagare som hänger med på allt. Den lämpar sig alldeles utmärkt till olika aktiviteter som agility, lydnad, viltspår, svampletning och många andra saker som vi människor tycker om att göra tillsammans med våra hundar. Den uppskattar att få vara med och är oftast nästan outtröttlig om den finner glädje i det den gör men den trivs även bra med att koppla av och ta det lugnt.

Helt enkelt Världens Bästa Kompis!!