SVENSKA
CAIRNTERRIERKLUBBEN
- Rasklubb inom Svenska Terrierklubben/Svenska Kennelklubben -

 

STYRELSEN

LOKALAVDELNINGAR

MEDLEMSKAP

HISTORIK

RASSTANDARD

VALPHÄNVISNING

UPPFÖDARE A-Ö

AVELSUPPLYSNING

TRIMMARE

CAIRNBLADET

ÅRSBOKEN

UTSTÄLLNING

ÖVRIGA TÄVLINGAR

UTMÄRKELSER

FOTOGALLERI

ANSLAGSTAVLA

ONLINESHOP

LÄNKAR

STARTSIDA


SPONSORER

 

 


 

 

 

 

AGILITY

FOTOALBUM - AGILITY

Agility

Ordet agility betyder snabbhet, vighet och det är just vad agility handlar om. Agility är en hinderbana för hundar med hopphinder, tunnlar, däck att hoppa igenom, pinnar att springa slalom mellan och diverse balanshinder som tex en gungbräda. Hindren sätts upp i olika banor, och hunden ska självständigt ta sig snabbt igenom alla hinder med förarens styrning.
Agility kan liknas vid hästhoppning. Det gäller att inte riva några hinder eller göra något fel vid de övriga hindren. Allt går också på tid. Den hund som har minst fel och snabbast tid vinner. Föraren får springa med sin hund och använda röst och kroppsspråk för att styra sin hund så fort som möjligt felfritt över hindren.
Vid en agilitybana är det alltid action! Glada hundar, laddade förare, rop och kanske skall inifrån banan och en publik som hejar på utanför. I agility är alla hundar och raser välkomna - rashund som blandras.
När du tävlar agility finns det tre olika klasser: Du får börja tävla i klass ett, då din hund fyllt 18 mån. Alla klasser består av två olika tävlingsgrenar - agilityklass och hoppklass. Agilityklass består av alla hinder, och i hoppklass finns alla hinder utom balanshindren. 

Att tävla i Agility

Då du tävlar agility startar du alltså i två klasser vid varje tävling - en agilityklass och en hoppklass. Det finns även lagklasser, för dem som vill starta upp ett lag tillsammans med några kompisar. För att komma till klass två krävs tre lopp med noll fel bland de fem bäst placerade. För att sedan ta sig till den högsta klassen, klass tre, krävs tre lopp med noll fel bland de tre bäst placerade. För varje klass så höjs svårigheten i banan. Hindren står lite knixigare placerade, och du ska kunna styra din hund på krångliga vägar förbi, mellan och runt hinder.

För att alla hundar ska ha en rättvis chans, så är tävlingsklasserna dessutom indelade i tre storleksgrupper:
Small, medium och large.
 
Hundarna i de respektive klasserna tävlar bara mot hundarna i sin storleksgrupp. En cairn på sin första tävling, startar alltså i small, klass ett - agility- och hoppklass.
Agility är ganska fysiskt påfrestande för hundarna ( ja, även förarna syns ofta flåsa efter målgången!). Därför bör hunden vara färdigvuxen, innan den börjar träna agility. Runt året är de flesta raser kroppsligt mogna att få börja prova på agility.
Eftersom agility är en fartfylld sport, där din hund arbetar lös, krävs det också en stor portion lydnad på din hund. Hunden ska kunna samarbeta med dig, utan att vara tvungen att hälsa på de andra hundkompisarna. Har du detta, så är det bara fritt fram att börja träna och ha roligt med din hund! Agility är något som i princip alla hundar älskar. Ja, även som förare blir du lätt fast i denna fartfyllda, lättsamma tävlingsgren där stor som liten kan delta.